fredag 2. september 2016

Ocet jabłkowy domowej roboty


W ogrodach zaczynają dojrzewać jabłka wiec to świetny moment na przygotowanie octu jabłkowego. Można go stosować do przygotowywania dresingów, sosów sałatkowych bądź tez pic w celach zdrowotnych. Niektórzy do jego wykonania wykorzystują jedynie same skórki jabłek. Ja użyłam całych, jedynie wydrążonych jabłek. Należy pamiętać, ze jabłka musze być niepryskane i niewoskowane. Takie miejscowe, ogrodowe, niezbyt piękne, takie są idealne.


Składniki na około 1 l octu
1-1,5 kg jabłek albo nieco ponad litr obierków i ogryzków z jabłek
Około 1 l przegotowanej wody
1 łyżka miodu lub cukru
Przygotowanie
Jabłka dokładnie myjemy i wykrawamy z nich nadpsute części. Układamy do słoika. W naczyniu rozpuszczamy łyżkę miodu (opcjonalnie cukru) w letniej, przegotowanej wodzie. Zalewamy jabłka i mieszamy drewniana łyżką. Przez pierwsze dni trzeba wszystko mieszać raz dziennie aby jabłka nie pływały po powierzchni, ponieważ zaczną pleśnieć. Po jakimś czasie osiądą. Ocet może fermentować w kuchni, byle nie w bezpośrednim świetle. Pojawiająca się na początku fermentacji piana jest naturalnym procesem. Ocet gotowy jest po około 4 tygodniach. Wtedy można go zlać, przecedzając do butelek lub słoików. Te przechowujemy w ciemnym miejscu.









 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar