fredag 14. november 2014

Marengs Pavlova... Biala rozkosz:)

Czasem trzeba zaszalec z kaloriami i zrobic cos pysznego. Moja Rodzinka uwielbia tort bezowy. Najczesciej robie go z torebki (stety-niestety:). Moim zdaniem jest mega pyszny!!!

Ponizej podaje przepis w wersji oryginalnej i polskiej oraz zdjecia skladnikow.

Ingredienser / Skladniki
Sukker, eggehvite, maisstivelse, syre (sitronsyre), vanillin. Laget av gluten- og melkefrie råvarer. Cukier, bialko jajek, zagestnik kukurydziany, kwasek cytrynowy i wanilia. Produkt bezmleczny i bezglutenowy.






Tilberedning
  1. Sett stekeovnen på 150 °C.
  2. Ha posens innhold i en bolle og bland inn 1,5 dl vann. Pisk kraftig med mikser i 10 minutter til marengsen er stiv.
  3. Hell røren på en bakeplate dekket med bakepapir. Lag en rund kake ca. 28 cm i diameter.
  4. Stek marengsen på midterste rille i 60 minutter.
  5. Avkjøl.
    Tips! Marengsbunnen kan gjerne lages dagen før den skal brukes. Pynt marengsbunnen like før servering for å unngå at marengsen blir bløt.
  1. Pisk ca. 3 dl kremfløte og bland forsiktig inn 3-5 dl vaniljekrem.
  2. Fordel kremen på marengsen. Pynt med bær og frukt.

..............................................................

Przygotowanie:
 
     1. Nastawic piekarnik na 150 °C.
     2. Zawartosc  torebki wymieszac ze 150 ml / 1,5 dl wody. Intensywnie ubijac okolo 10 min az
masa zgestenieje.
     3. Wylac mase na plyte, papier do pieczenia (ja uzywam silikonowej maty). Uformowac ciasto na mniej wiecej 28 cm.
     4. Piec beze na srodkowym poziomie piekarnika 60 min.
     5. Pozostawic do ostygniecia.
     Beze mozna upiec dzien przed podaniem. Udekorowac przed podaniem w innym przypadku beza nasiaknie i nie bedzie zbyt smaczna.

Przygotowanie kremu:
    1. Ubic 300 ml / 3 dl smietanki kremowki. Ja dodaje nieco cukru pudru i laske wanilii. Dodac kilka lyzek sosu waniliowego dla lzejszej konsytstencji.
    2. Udekorowac owocami.

                                              Bon appetit!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar