Cottage cheese scones
Skladniki:
12 dl (1,2 l) maki
(finmalt sammalt hvete - drobnomilona maka pszenna pelnoziarnista). Ja uzywam tez orkiszowej (spelt) lub dodaje tez zytniej (rug) pelnoziarnistej. Mozna nieco pomieszac:)
3 kopiaste lyzeczki masla lub margaryny
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie serka Cottage cheese
okolo 6 dl (600 ml) kwasnego mleka / bioli / kefiru
Wykonanie:
Make polaczyc z proszkiem do pieczenia. Dodac maslo (ja zawsze daje roztopine). Wymieszac delikatnie z serkiem i mlecznym dodatkiem.
Na papierze do pieczenia ukladac uformowane buleczki. Z podanej ilosci skladnikow powinno wyjsc okolo 14-18 buleczek. Przed wlozeniem do piekarnika mozna posmarowac buleczki roztrzepanym jajkiem polaczonym z niewielka iloscia wody.
Piec w 200 stopniach C okolo 20-25 min na najnizszym poziomie w piekarniku.
Wskazowka:
Niewielka ilosc maki mozna zastapic drobno posiekanymi orzeachami, platkami owsianymi lub innym ziarnem.
Smacznego! Velbekomme!
Bardzo fajne przepisy. Wypróbowałam ciasto z mieszanki do muffinek - wyszło rewelacja ! Czy wiesz może czy dostanę w Norwegii w sklepach "krupczatkę " ? szukam i nie mogę znaleźć :)
SvarSlettCiesze sie, ze jestes zadowolona. Niestety maki krupczatki raczej nie znajdziesz. Nieco zblizona moze byc semolina, ale to nie krupczatka!
Slett