tirsdag 30. desember 2014

Wysokobialkowe buleczki - Cottage cheese scones

Idealne na sniadanie, kolacje i jako dodatek do salatki lub zupy. Wysokoproteinowe buleczki z pelnoziarnistej maki samkuja idelanie zarowno ze slodkim jak i slonym dodatkiem.

Cottage cheese scones

Skladniki:
12 dl (1,2 l) maki
(finmalt sammalt hvete - drobnomilona maka pszenna pelnoziarnista). Ja uzywam tez orkiszowej (spelt) lub dodaje tez zytniej (rug) pelnoziarnistej. Mozna nieco pomieszac:)
3 kopiaste lyzeczki masla lub margaryny
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie serka Cottage cheese
okolo 6 dl (600 ml) kwasnego mleka / bioli / kefiru

Wykonanie:
Make polaczyc z proszkiem do pieczenia. Dodac maslo (ja zawsze daje roztopine). Wymieszac delikatnie z serkiem i mlecznym dodatkiem.
Na papierze do pieczenia ukladac uformowane buleczki. Z podanej ilosci skladnikow powinno wyjsc okolo 14-18 buleczek. Przed wlozeniem do piekarnika mozna posmarowac buleczki roztrzepanym jajkiem polaczonym z niewielka iloscia wody.

Piec w 200 stopniach C okolo 20-25 min na najnizszym poziomie w piekarniku.

Wskazowka:
Niewielka ilosc maki mozna zastapic drobno posiekanymi orzeachami, platkami owsianymi lub innym ziarnem.


Smacznego! Velbekomme!
 
 

 
 

2 kommentarer:

  1. Bardzo fajne przepisy. Wypróbowałam ciasto z mieszanki do muffinek - wyszło rewelacja ! Czy wiesz może czy dostanę w Norwegii w sklepach "krupczatkę " ? szukam i nie mogę znaleźć :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ciesze sie, ze jestes zadowolona. Niestety maki krupczatki raczej nie znajdziesz. Nieco zblizona moze byc semolina, ale to nie krupczatka!

      Slett