onsdag 25. februar 2015

Niskoweglowodanowe chlebki

Zachecam do zrobienia takich niskoweglowodanowych chlebkow. Zdrowa alternatywa dla osob dbajacych o prawidlowa wage.

Skladniki: (okolo 12 sztuk)
5 jajek
2,5 dl (250 ml) ziaren slonecznika
2,5 dl (250 ml) siemienia lnianego
2,5 dl (250 ml) orzechow wloskich
szczypta soli (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wszystkie suche skladniki zmielic w malakserze. Jajka roztrzepac i polaczyc ze zmielonymi ziarnami/orzechami. Dokladnie wymieszac. Ja uzywam silikonowej maty i na nia wykladam powstala mase. Uformowac na grubosc 1-1,5 cm. Piec na srodkowym poziomie w temperaturze okolo 190 stopni przez 10-12 min. Po lekkim ostudzeniu podzielic na kawalki za pomoca noza do pizzy.

Chlebki nalezy przechowywac w lodowce lub zamrozic.

Gotowe!
 
 
 









 
 
Smacznego! Velbekomme!
 
 

1 kommentar:

  1. ciekawy pomysł ciekawe jak by smakowały w formie placuszków pieczonych z wiosennym twarogiem :)

    SvarSlett