søndag 11. januar 2015

Makaron domowy z semolina

Makaron domowy jest zawsze najlepszy. Ja ostatnio robie taki z maki semoliny. Jest pulchny i bardzo lubiany przez reszte Rodzinki:) Niestety nie posiadam maszynki do makaronu ale jakos sobie poradzilam. To nie jest trudne!

Skladniki:
400 g maki semolina
200 g maki pszennej bialej
0,5 lyzeczki soli
3 jajka
4 lyzki oleju/oliwy (ja uzylam oleju rzepakowego z pierwszego tloczenia)
okolo 0,5 filizanki letnij wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie laczymy wyrabiajac ciasto recznie lub maszynowo. Nastepnie odkladamy ciasto na okolo 15 min pod przykryciem, zeby odpoczelo. Po tym czasie rozwalkowujemy ciasto dosc cieniutko i kroimy makaron (ciasto w paskach posypane mąką układamy jeden na drugim i drobno cienko kroimy w paseczki).
Gotowy makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, oczywiscie al dente!!!
 
 
 






 
 

                                                 Smacznego! Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar