søndag 18. januar 2015

Chipsy z jarmuzu

Zeszlego lata dostalam kilka sadzonek jarmuzu i zasadzilam w mojej szklarni. Nie spodziewalam sie, ze to warzywo zagosci na stale w mojej kuchni. Oprocz tego, ze uzywam je to zup, salatek, dzis postanowilam zrobic chipsy. Jarmuz jest dietetyczny i ma wiele wartosci odzywczych. Idealna przekaska na seans filmowy:)

Skladniki:
liscie jarmuzu
sol
pieprz
czosnek w proszku
pieprz cayenne
kurkuma
parmezan (najlepiej oryginalny)
oliwa lub olej rzepakowy z pierwszego tloczenia

Wykonanie:
Liscie jarmuzu myjemy i odrywamy dosc twarde lodygi. Dzielimy na mniejsze czesci i obsuszamy na reczniku papierowym. Polewamy oliwa/olejem i posypujemy przyprawami. Scieramy parmezan na najdrobniejszej tarce. Posypujemy jarmuz. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na jakis czas, zeby smaki sie polaczyly.
Wlaczamy piekanik na 150-180 stopni z termoobiegiem. Jarmuz ukladamy na papier do pieczenia i wkladamy do piekarnika. Po okolo 5 min otwieramy lekko piekarnik i pozostawiamy jeszcze na okolo 10 min aby jarmuz zrobil sie chrupki. Ukladamy na reczniku papierowym aby odsaczyc nadmiar tluszczu.

No i gotowe.....   i jakie pyszne!!!









 
  
Smacznego! Velbekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar