Skladniki:
liscie jarmuzu
sol
pieprz
czosnek w proszku
pieprz cayenne
kurkuma
parmezan (najlepiej oryginalny)
oliwa lub olej rzepakowy z pierwszego tloczenia
Wykonanie:
Liscie jarmuzu myjemy i odrywamy dosc twarde lodygi. Dzielimy na mniejsze czesci i obsuszamy na reczniku papierowym. Polewamy oliwa/olejem i posypujemy przyprawami. Scieramy parmezan na najdrobniejszej tarce. Posypujemy jarmuz. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na jakis czas, zeby smaki sie polaczyly.
Wlaczamy piekanik na 150-180 stopni z termoobiegiem. Jarmuz ukladamy na papier do pieczenia i wkladamy do piekarnika. Po okolo 5 min otwieramy lekko piekarnik i pozostawiamy jeszcze na okolo 10 min aby jarmuz zrobil sie chrupki. Ukladamy na reczniku papierowym aby odsaczyc nadmiar tluszczu.
No i gotowe..... i jakie pyszne!!!
Smacznego! Velbekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar