søndag 16. november 2014

Maslo klarowane - ghee - klaret smør

Maslo klarowane - szybko sie je robi, jest smaczne i ma wiele zalet.
Jest doskonalym tluszczem do smazenia, poniewaz cechuje sie bardzo dobrą palnością, nie rozpryskuje się, nie dymi i nie przypala. Mozna go uzywac rowniez do zup, ciast, itp.
Masło klarowane jest niezwykle trwałe. Dosc dlugo moze byc przechowywane w lodowce.
Ghee ma bardzo intensywny smak i aromat. Wystarczy odrobina i potrawie nie będzie można się oprzeć.

Do wykonania masla klarowanego uzywam masla niesolonego firmy Tine - Usaltet Smør. Maslo musi byc wysokiej jakosci z minimalna iloscia tluszczu 82 %. Tine ma 83 % tluszczu i nie zawiera zadnych dotakowych skladnikow oprocz smietanki i bakterii mlekowych.




Podgrzewam maslo w rondelku prawie do zagotowania. Piane wierzchnia zbieram siteczkiem lub lyzka. Nastepnie delikatnie przelewam (najlepiej przez gaze do naczynia). Na dnie zbierze sie reszta bialka z masla, ktora wyrzucamy.







Maslo klarowane gotowe!


2 kommentarer:

  1. Czy Ghee Butter, które można kupić w tureckich sklepach to jest to?

    SvarSlett
    Svar
    1. To w sklepach jest całkiem dobre. Dość chyba jednak drogie.

      Slett