mandag 22. desember 2014

Smietankowe karmelki domowej roboty


Po norwesku nazywaja sie Fløtekarameller lub Smørbukk

Skladniki:
100 g masla (smør)
 2 dl smietanki kremowki (fløte)
100 g cukru (sukker)
1 dl jasnego syropu cukrowego (lys sirup)
1 ts cukru vaniliowego (vaniljesukker)
Ja uzywam takiego z naturalna vanilia

Wykonanie:
Wszystkie skladniki zagotowac, caly czas mieszajac!!! Masa nie powinna gotowac sie zbyt intensywnie. Kiedy masa zacznie ciemniec i robic sie nieco gesciejsza karmelki sa prawie gotowe. Aby to sprawdzic, nalezy przeprowadzic test. Do szklanki z zimna woda wlac lyzeczke karmelu. Jesli masa zgestenieje w wodze i utworzy forme karmelki sa gotowe. Jesli sie rozplynie nalezy jeszcze gotowac. Jesli jednak masa jest gotowa, nalezy wylac ja np. do zaroodpornego naczynia wykladajac je wczesniej papierem do pieczenia. Postawic naczynie z masa w chlodne miejsce. Kiedy masa stezeje, kroimi cukierki na formy jakie nam pasuja i pakujemy w celofan. Wkladamy do pojemnika i przechowujemy w lodowce.

                                                                       Smaczego!
 







  
Velbekomme!
 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar