Po
norwesku nazywaja sie Fløtekarameller lub Smørbukk
Skladniki:
100 g masla (smør)
2 dl smietanki kremowki (fløte)
100 g cukru (sukker)
1 dl jasnego syropu cukrowego (lys sirup)
1 ts cukru vaniliowego (vaniljesukker)
Ja uzywam takiego z naturalna vanilia
Wykonanie:
Wszystkie skladniki zagotowac, caly czas
mieszajac!!! Masa nie powinna gotowac sie zbyt intensywnie. Kiedy masa zacznie
ciemniec i robic sie nieco gesciejsza karmelki sa prawie gotowe. Aby to
sprawdzic, nalezy przeprowadzic test. Do szklanki z zimna woda wlac lyzeczke
karmelu. Jesli masa zgestenieje w wodze i utworzy forme karmelki sa gotowe.
Jesli sie rozplynie nalezy jeszcze gotowac. Jesli jednak masa jest gotowa,
nalezy wylac ja np. do zaroodpornego naczynia wykladajac je wczesniej papierem
do pieczenia. Postawic naczynie z masa w chlodne miejsce. Kiedy masa stezeje,
kroimi cukierki na formy jakie nam pasuja i pakujemy w celofan. Wkladamy do pojemnika
i przechowujemy w lodowce.
Smaczego!
Velbekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar