torsdag 28. januar 2016

Chlebek z maki orkiszowej - Knekkebrød

Pyszny chlebek a'la chrupki czyli norweski Knekkebrød. Latwo sie og robi, jest zdrowy i smaczny. Zachecam do wyprobowania mojego przepisu:)

Skladniki:
2 dl (200 ml) maki orkiszowej pelnoziarnistej
2 dl otrab owsianych (havrekli)
2 dl ziaren slonecznika (solsikkekjerner)
2 dl sezamu (sesamfrø)
2 dl platkow owsianych (havregryn)
1 dl siemienia lnianego (linfrø)
1 dl otrab pszennych (kruskakli)
7 dl wody
1 lyzeczka soli (ja uzywam himalajskiej)

Jesli ktos ma ochote, moze dodac pokruszone orzechy, rozdrobniona sliwke kalifornijska, pestki dyni, itp. Zamiast maki orkiszowej mozna uzyc maki zytniej pelnoziarnistej.

Wszystkie suche skladniki mieszamy, zalewamy woda i ponownie dokladnie mieszamy. Pozostawiamy mase pod przykryciem na 15 min. Wszystko ladnie sie polaczy.

Powstala mase wykladamy najlepiej na mate silikonowa (niestety do papieru przywiera troszke) na grubosc kilku mm. Wszystko zalezy od tego jak grube kromki chcemy uzyskac. Rownomiernie rozprowadzona mase wkladamy do piekarnika na 15 min. Pieczemy w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Nastepnie wyciagamy z piekarnika i tniemy prostokaty (najlepiej koleczkiem do pizzy). Wstawiamy ponownie do pieca na okolo 10 min. Jesli ktos woli bardziej chrupiaca wersje mozna piec dluzej 20-30 min. Taki chlebek przechowyjemy w przepuszczalnym pojemniku. Chlebki bardziej miekkie pozostawiamy do wystygniecia i wkladamy do szczelnego pojemnika. Przechowjemy je w lodowce.


Smacznego!
 
 





 
 
Velbekomme!
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar