onsdag 4. mai 2016

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem


Niedawno mając w planie małe przyjęcie, szukałam ciekawych przepisów u wujka Google:) Uwagę moją przykuła rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Wydawała się dość skomplikowana w przygotowaniu. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny:)

Wędzonego łososia można z powodzeniem zastąpić szynką parmeńską czy tez suszonymi pomidorami. Poniżej przedstawiam listę produktów, jakich użyłam do zrobienia mojej rolady. Wariacje na ten temat pozostawiam Wam:)


Składniki:

450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

opakowanie serka kremowego okolo 300 g

150 g wędzonego łososia

 

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni i dusimy na niewielkim ogniu dotąd, aż woda odparuje. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka jaj. Całość dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy (najlepiej już lyżką).
Powstałą masę wylewamy na dużą blachę (okolo 35 cm na 45 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (blachę można lekko przesmarować olejem dzięki czemu papier idealnie się przylepi). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia.
Serek (możemy dodać do niego musztardy lub ulubionych przypraw) rozcieramy i smarujemy nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku układamy plastry wędzonego łososia. Całość zawijamy w roladę (lekko dociskając aby rolada była bardziej spójna). Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja robilam roladę dzień przed podaniem).
Roladę kroimy na plastry i gotowe:) Smacznego


 
 Suszone pomidory należy dokładnie odsączyć















Smacznego:)
Velbekomme

 



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar