Niedawno mając w planie małe przyjęcie, szukałam ciekawych przepisów u
wujka Google:) Uwagę moją przykuła rolada szpinakowa z wędzonym łososiem.
Wydawała się dość skomplikowana w przygotowaniu. Okazało się jednak, że nie
taki diabeł straszny:)
Wędzonego łososia można z powodzeniem zastąpić szynką parmeńską czy tez suszonymi pomidorami.
Poniżej przedstawiam listę produktów, jakich użyłam do zrobienia mojej rolady.
Wariacje na ten temat pozostawiam Wam:)
Składniki:
450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
opakowanie serka kremowego okolo 300 g
150 g wędzonego łososia
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni i dusimy na
niewielkim ogniu dotąd, aż woda odparuje. Dodajemy sól, pieprz, gałkę
muszkatołową i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy do ostudzenia. Do zimnego
szpinaku dodajemy żółtka jaj. Całość dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy
białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy
do masy i delikatnie mieszamy (najlepiej już lyżką).
Powstałą masę wylewamy na dużą blachę (okolo 35 cm na 45 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (blachę można lekko przesmarować olejem dzięki czemu papier idealnie się przylepi). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia.
Serek (możemy dodać do niego musztardy lub ulubionych przypraw) rozcieramy i smarujemy nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku układamy plastry wędzonego łososia. Całość zawijamy w roladę (lekko dociskając aby rolada była bardziej spójna). Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja robilam roladę dzień przed podaniem).
Powstałą masę wylewamy na dużą blachę (okolo 35 cm na 45 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (blachę można lekko przesmarować olejem dzięki czemu papier idealnie się przylepi). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia.
Serek (możemy dodać do niego musztardy lub ulubionych przypraw) rozcieramy i smarujemy nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku układamy plastry wędzonego łososia. Całość zawijamy w roladę (lekko dociskając aby rolada była bardziej spójna). Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja robilam roladę dzień przed podaniem).
Roladę kroimy na plastry i gotowe:) Smacznego
Suszone pomidory należy dokładnie odsączyć
Smacznego:)
Velbekomme
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar