torsdag 2. juni 2016

Zupa ze szparagami i serem feta

W sezonie, ktory obfituje w szparagi, chetnie eksperymentuje z roznymi przepisami zaczerpnietymi czy to z Internetu czy od znajomych. Ten przepis podeslala mi Przyjaciolka. Z gory wiedzielam, ze danie bedzie wyborne... oczywiscie nie obylo sie bez mojej malej modyfikacji:)

Skladniki:
peczek zielonych szparagow
5-6 ziemniakow (najlepiej mlodych)
jeden batat (slodki ziemniak)
bulion warzywny lub drobiowy (kupuje gotowy w sloiku)
okolo 200 gram smietany 18%
1 lyzka oliwy extra vergine lub maslo klarowane
2 zabki czosnku
posiekany szczypiorek
ser feta
sol, pieprz, kurkuma, oregano.... kto co lubi:)

Sposob wykonania:
Ziemniaki pokrojone w srednia kostke przysmazam na oliwie lub masle w garnku. Kiedy ziemniaki lekko zmiekna, dodaje pokorojony w kostke batat i czosnek. Batat szybko mieknie, wiec nie nalezy smazyc og rownie dlugo jak ziemniakow. Lykowate czesci szparagow nalezy wyrzucic. Grubsze czesci pokroic wzdluz. Glowki odlozyc. Podpieczone ziemniaki zalac bulionem i dodac szparagi. Kiedy warzywa nieco jeszcze zmiekna dodajemy glowki szparagow. Te miekna najszybciej. Doprawiamy wszystko sola, kurkuma, pieprzem... Dolewamy smietane. Zupe podajemy z posiekanym swiezo szczypiorkiem i serem feta. Prawdziwie wiosenny smak na taletu:) Smacznego!




 






 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar