onsdag 17. juni 2015

Mloda kapusta zasmazana

Osobiscie preferuje surowki do obiadow, ale kiedy pojawia sie w sklepie mloda kapusta to nie moge odmowic sobie przyjemnosci zrobienia zasmazanej kapusty. To taki powiew wiosny w kuchni. Podana razem z mlodymi ziemniakami, najlepiej z regionu i sztuka mieska, smakuje wysmienicie:)
Zachecam Was do wyprobowania mojego przepisu na zasmazana mloda kapuste.

Skladniki:
2 glowki mlodej kapusty
2 cebule
tluszcz do smazenia
maslo do zasmazki (najlepiej klarowane)
lyzka maki
natka koperku
szczypta cukru (opcjolanie)
sol, pieprz
1-2 lyzki octu
kminek (opcjonalnie)

Wykonanie:
Kapuste szatkujemy. Wrzucajac porcjami do garnka, przesypujemy lekko sola. To powoduje, ze kapusta szybciej mieknie i puszcza sok. Dodatkowo mozemy podlac kapuste nieco woda. Jesli ktos lubi, mozna dodac kminek. W miedzyczasie kroimy cebulke i zrumieniamy na patelni na zloty kolor. Mozna dodac do niej szczypte cukru (to spowoduje, ze cebulka bedzie ladniej zrumieniona i jej slodycz zrownowazy dodany na koncu ocet). Laczymy cebulke z kapusta. Dusimy chwile razem. Nastepnie robimy zasmazke. Najlepiej na klarowanym masle (lub zwyklym) z dodatkiem lyzki maki. Zasmazke laczymy z kapusta i zagotowujemy, aby zasmazka nie byla surowa. Na sam koniec dodajemy sol do smaku, pieprz (najlepiej swiezo mielony), ocet i swiezy koperek. Ocet czuje sie swietnie w towarzystwie cukru, dlatego dodaje go nieco do cebulki.
Kapusta ne pewno bedzie Wam smakowala!!!

 
GOTOWE DANIE: Kapusta, mlode ziemniaczki z maslem i koperkiem oraz piers z kurczaka
 

 
 





 
 
Smacznego! Velbekomme!
 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar