mandag 14. september 2015

Jagniecina z warzywami czyli - FÅRIKÅL

Jesienia mozna w sklepach kupic mloda jagniecine (tegoroczna). Warto pokusic sie mysle o zakup tego miesa. Jest niestety niedocenione na polskich stolach. Moze tez przepis pozwoli Wam sie zasmakowac w jagniecinie:)

FÅRIKÅL:
opakowanie jagnieciny
2-3 marchewki
polowa pietruszki
korzen selera (opcjonalnie)
kawalek bialej kapusty (opcjonalnie)
kilka ziemniakow
czosnek
nac cebuli (opcjonalnie)
ziele angielskie (ja uzylam zarowno w kulkach, okolo 5-7 sztuk jak i szczypte w proszku)
liscie laurowe okolo 5 sztuk
pieprz w kulkach okolo 15 kulek
sol

Warzywa kroimy w dosc grube talarki. Dodajemy przyprawy, posiekany szczypior i czosnek.
Mieso ukladamy miedzy warzywami i dodajemy pol szklanki wody zeby nic nie przywarlo.
Przykrywamy do czasu kiedy miesko bedzie lekko odchodzic od kosci.
Wykladamy na talerz. Mozna podawac z kleksem kwasnej smietany.... Pycha! Smacznego!













Smacznego!
Velbekomme!
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar