mandag 21. september 2015

Krokiety z pieczarkami i jajkiem

 
Mozna by pomyslec, ze krokiety sa dosc pracochlonne. Ja czesto dziele to zadanie z mezem. On smazy nalesniki a robie reszte zadania:) Jako skladnik farszu do krokietow mozna uzyc: mieso, szpinak, grzyby z kiszona kapusta, szpinak z jajkiem, pieczarki z jajkiem i np. zoltym serem.

Ja tym razem posnanowilam zrobic takie z pieczarkami i jajkiem wlasnie:) Do tego domowy barszcz. Takie polaczenie to istny rarytas!
 
Barszcz:
6 duzych burakow pokrojonych w kawalki
wloszczyzna
liscie laurowe, ziele angielskie, sol, majeranek (dobrze przetarty w dloniach)
czosnek
jesli ktos lubi miesny posmak swietnie jest gotowac barszcz np. na wedzonym zeberku
 
Ciasto na nalesniki:
500 ml mleka            
250 g mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia

Farsz:
pieczarki okolo 500 gramow (obranych)
2 cebule
zabek czosnku
olej do smazenia lub maslo sklarowane
sol, pieprz, galka muszkatolowa w proszku (szczypta)
4-5 jajek ugotowanych na twardo
200 gramow startego sera zoltego (opcjonalnie)
 

 
Wykonanie:
Nalesniki smazymy jak zwykle. Nastepnie pozsmazamy pieczarki, cebulke, doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Na koniec dodajemy czosnek w proszku lub swiezy. Czosnek bardzo fajnie podkresla smak grzybow. Siekamy jajka i laczymy skladniki farszu. Jesli ktos lubi mozna dodac starty zolty ser. Farsz musi byc jednak juz wtedy dosc chlodny, zeby ser nie zaczal sie topic kiedy bedziemy mieszac ze soba wszystkie skladniki. Krokiety zawijamy. Zanuzamy w rozbeltanym jajku i obtaczamy w bulce tartej. Smazymy najlepiej na sklarowanym masle az uzyskaja piekny zlocisty kolor.
 

Smacznego!
 
 








 
 
Velbekomme!
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar