torsdag 24. september 2015

Placki z kalafiora

Placki z kalafiora moga stanowic swietny dodatek obiadowy do miesa jak rowniez doskonale smakuja same. Sa lekkie i smaczne. Wykonanie ich nie zajmie wiecej niz 15 min.

Skladniki:
2 nieduze kalafiory
4 jajka
5 lyzek maki
sol, pieprz, galka muszkatolowa, czosnek w proszku
tluszcz do smazenia (ja uzylam klarowanego masla)

Mozna dodac wg uznania, koperek, pietruszke, cebule, kto co lubi!

Wykonanie:
Kalafiory nalezy gotowac chwile na poltwardo. W misce miksujemy jajka z przyprawami. Dodajemy stopniowo make. Ja uzylam tym razem zwyklej pszennej. Ciasto musi miec konstystencje smietany.
Kalafior lekko przestudzony siekamy i laczymy z ciastem. Dobrze mieszamy, aby kazdy kawaleczek kalafiora zostal dobrze pokryty masa. Smazymy na dobrze rozgrzanym tluszczu z obu stron na zloty kolor.


Smaczego!
 
 










Velbekomme!
 
 
 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar