torsdag 4. juni 2015

Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe moze stanowic smaczna i zdrowa alternatywe dla mleka krowiego. W sklepach jest wiele rodzajow mleka kokosowego, ryzowego, migdalowego. Sa to raczej napoje niz mleko, jednak swietnie je zastepuja. Trzeba jednak wziac pod uwage iz zaweiraja czesto cukier i inne skladniki, do niczego nam nie potrzebne:) Mleko zrobione w domu pozbawione jest ''ulepszaczy'' a i smak jest niepowtarzalny:) Zachecam do zrobienia. Kilka minut i gotowe!

Potrzebujemy:
Opakowanie wiorkow kokosowych
1-1,5 l wody

Wykonanie jest banalnie proste. Wsypujemy wiorki kokosowe do blendera i zalewamy wrzatkiem. Miksujemy 3-4 min. Przecedzamy, odciskamy mase kokosowa. Uzyjemy jej ponownie. Za pierwszym razem uzylam okolo 1 l wody. Nastepnie zalalam wiorki raz jeszcze okolo 0,5 l wrzatku. Czynnosc powtarzamy. Przecedzamy, odciskamy i ''mleko'' jest gotowe! Przelewamy najlepiej do szklanej butelki lub pojemnika i kiedy ostygnie wstawiamy do lodowki. Mozemy je przechowywac w lodowce kilka dni. Swietne do porannej owsianki:)









Smacznego! Velbekomme!
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar