torsdag 2. juni 2016

Zupa krem z bialych szparagow

 
W tym sezonie oprocz zupy z zielonymi szparagami postanowilam zrobic rowniez zupe krem z bialych szparagow. Rezultat przerosl moje oczekiwania:) Dodam, ze uwielbiam szparagi i w sezonie jem je prawie codziennie!
 
 
Skladniki:
peczek bialych szparagow
kilka szalotek
okolo 750 ml wody
2 lyzeczki masla klarowanego
125 ml slodkiej, plynnej smietany
sol, pieprz, szczypta cukru
 

 
Sposob wykonania:
Biale szparagi nalezy obrac cienko obieraczka. Zadnych obierkow nie wyrzucamy!!! Do gotujacej sie wody dodajemy obierki ze szparagow, sol, pieprz i szczypte cukru. Gotujemy calosc okolo 15 minut. W tej sposob powstanie aromatyczny wywar. W tym czasie na patelni podsmazamy na klarowanym masle szalotki. Odcedzamy dokladnie wywar. Dodajemy do niego obrane szparagi i podsmazona szalotke. Kiedy szparagi zmiekkna miksujemy calosc. Szalotka zagesci nam nieco zupe przez co nie ma potrzeby dodawac maki. Dodajemy na koniec kilka glowek szparagow. Beda chrupkim dodatkiem. Nastepnie dodajemy smietane. Zupe podajemy udekorowana posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

 
 
 





 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar