søndag 17. mai 2015

Syrop z mlodych pedow sosny

Pędy sosny mają doskonałe własciwości lecznicze. Dzialaja na górne drogi oddechowe, ale także wpływają korzystnie na przewód pokarmowy i detoksykację organizmu. Syrop z pędów sosnowych działa antybakteryjnie i wykrztuśnie. Niesie ulgę w przeziębieniu, grypie, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła. Z uwagi na bogactwo witaminy C i soli mineralnych, syrop ten wpływa ogólnie wzmacniająco na organizm. Dobrze jest stosowac og w okresie przeziebien. Najlepsze pędy uzyskuje się z sosen młodych, rosnących na otwartych i nasłonecznionych polanach. Najlepiej zbierac je w maju. Ich dlugosc nie powinna przekraczać 10 cm. Najlepiej jest zostawiac srodkowy ped aby umozliwic dalszy wzrost drzewku.
 
Do zrobienia syropu potrzebujemy:
mlode  pedy sosny (oklo 1-2 kg)
1-2 kg cukru (w zaleznosci od ilosci pedow)
nieco przegotowanej wody

Wykonanie:
Swieze pedy sosny ukladamy do sloja i kazda warstwe przesypujemy obficie cukrem. Dobrze jest ubic kazda warstwe tluczkiem. Ja potraktowalam pedy tluczkiem do miesa. Napewno teraz obficie puszcza sok:) Po wlozeniu  wszystkich pedow wlewamy nieco wody. Zamykamy sloik i stawiamy w cieplym, slonecznym miejscu. Po kilku tygodniach powinna zebrac sie obfita ilosc syropu, ktory nastepnie przecedzamy i wlawamy do sloiczkow. Taki syrop najlepiej trzymac nastepnie w lodowce poniewaz og nie pasteryzujemy.
 
 




 
 
Velbekomme!
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar