søndag 17. mai 2015

Syrop z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski nazywany pospolicie mleczem, kryje w sobie wiele zalet prozdrowotnych. Oczyszcza watrobe i nerki. Posiada rowniez dzialanie moczopedne i przeciwzapalne. Przypisuje się mniszkowi rowniez działanie obniżające poziom glukozy we krwi w początkowym stadium cukrzycy. Najlepiej zbierac go w maju, wtedy kwiaty pozbawione sa charakterystycznej dla mlecza goryczki.

Postanowilam zrobic syrop zwany przez niektorych ''miodem'' z mlecza.
Przygotowanie jest bardzo proste.

Potrzebne skladniki:
500 kwiatow mlecza
1 kg cukru
sok z 4-5 cytryn
1,5 l wody

Zbieramy kwiaty dobrze rozwiniete. Bez lodyg. Gdy uciekna z nich wszystkie insekty zalewamy kwiaty woda i po zagotowaniu gotujemy nastepnie okolo 20 min. Wylaczamy i pozostawiamy napar na okolo dobe. Czas ten potrzebny jest do tego aby kwiaty oddaly do wody swoja prozdrowotna zawartosc.
Nastepnie odcedzamy dokladnie kwiaty najlepiej na gazie, pieluszce tetrowej, itp. Dodajemy cukier oraz sok z cytryn. Najlepiej tez przecedzony. Ja uzylam 4 duzych cytryn. Zagotowujemy wszystko razem na poczatku dokladnie mieszkajac. Kiedy cukier dokladnie sie rozpusci, gotujemy jeszcze okolo 2 godzin az syrop sie zredukuje i nieco zgestnieje. Goracy syrop przelewamy do sloiczkow i stawiamy do gory dnem az do wystygniecia.
Taki syrop mozemy dodawac do herbaty lub podawac jako lemoniade - rozcienczony z woda.

Na zdrowie:)








Velbekomme!
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar