søndag 30. november 2014

Zupa krem - dynia pizmowa z mlekiem kokosowym i chili

Dzis zagoscila u mnie zupa-krem z dyni pizmowej (butternut squash/butternutgresskar).
Idealna na chlodne dni. Swietnie rozgrzewa i smakuje. Polecam!

Skladniki:
1 dynia pizmowa
2 cebule
1-2 zabki czosnku
papryczka chili (ja dalam 3 male, suszone, z pestkami)
6 dl (600 ml) bulionu drobiowego
1 opakowanie mleka kokosowego
2 lyzki masla (najlepiej klarowanego)
2 lyzki oliwy (oleju rzepakowego)
do dekoracji listki pietruszki lub kolendry
prazone pestki dyni lub slonecznika

Wykonanie:
Dynie podzielilam na polksiezyce, nasmarowalam olejem rzepakowym i podpieklam w piekarniku do pol godziny w 180-200 stopniach do miekkosci. Nastepnie odstawilam do lekkiego wystygniecia. Po lezakowaniu w pikarniku, dynia obiera sie bardzo latwo ze skorki i zyskuje na smaku.
Na oliwie/oleju i masle podsmazamy razem posiekana cebule, czosnek i chili. Przygotowyjemy buljon. Ja uzylam kostki drobiowej tym razem. Obrana i pokrojona dynie laczymy z podsmazona cebulka z dodatkami i zalewamy buljonem. Po za gotowaniu miksujemy zupe na gladki krem
i dodajemy mleko kokosowe. Do smaku doprawiamy lekko sola lub sosem sojowym. Serwujemy
z podprazonym slonecznikiem lub dynia i dekorujemy kolendra lub zielona pietruszka.

 
Smacznego!!!
Velbekomme!!!







Uzywam najczesciej tego mleka kokosowego poniewaz nie zawiera zadnych dodatkow ani konserwantow.
 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar