mandag 9. februar 2015

Sernik na zimno z galaretka owocowa i truskawkami

Na Dzien Matki zrobilam sernik na zimno:) Pomimo, ze wykonanie go zajmuje nieco czasu, rezultat jest wart zachodu! Moze i Wy bedziecie chcieli wyprobowac moj przepis i podzielic sie zdjeciami i komentarzami?


GOTOWY SERNIK
 



Skladniki:
Spod sernika:
200 g ciastek Gjende original
20-30 g niesolonego masla

Masa serowa:
200 g niesolonego masla
0,5 szklanki cukru (ja osobiscie nie przepadam za bardzo slodkimi deserami a nalezy wziac pod uwage, ze serki waniliowe tez sa slodkie)
4 jajka
2 serki waniliowe (300 gramowe)
0,5 szklanki mleka (do rozpuszczenia zelatyny)
7 listkow zelatyny

Top sernika:
2 galaretki owocowe (ja uzylam truskawkowej i malinowej)
2 opakowania mrozonych truskawek

Wykonanie:
Ciasta kruszymy i laczymy z roztopinym maslem. Kiedy tluszcz dobrze sie wymiesza, przekladamy mieszanke do formy (na spod mozna polozyc papier do pieczenia) i lekko ubijamy calosc. Przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy do lodowki na okolo pol godziny.

Do miski (najlepiej metalowej) wbijamy 4 zoltka, dodajemy cukier i rozcieramy. Dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone maslo. Miske mozna (ale nie jest to konieczne) postawic na minimalym palniku i caly czas mieszjac podgrzewac lekko aby cukier dokladnie sie rozpuscil. Dodajemy serki waniliowe i dokladnie mieszamy. Miske mozna zdjac z palnika. W osobnym garnuszku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim zelatyne. Sludzimy troche i wlawamy mleko z zelatyna do masy serowej. Najlepiej zrobic to przez siteczko, przez co uniekniemy grudek w serniku. Nastpenie ubijamy piane z 4 jajek na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy calosc. Mase wylewamy na spod z ciastek i wstawiamy do lodowki na kilka godzin.
Do galaretek dodajemy nieco mniej wody (okolo 800 ml). Po dokladnym jej rozmieszaniu dodajemy odmrozone owoce. Ja dodalam jeszcze nieco soku z truskawek, przez co galaretka zyskala prawdziwie truskawkowy smak:)
Kiedy masa serowa stezeje (jesli masa pod naciskiem jest sprezysta) wlewamy lekko scieta galaretke z owocami. Calosc wstawiamy do lodowki, przykrywajac folia spozywcza, az galaretka stezeje.



Wykonanie krok po kroku:



















Smacznego! Velbekomme!


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar