mandag 9. februar 2015

Chlebek orkiszowy

 
Chlebek na szybko? Orkiszowy? Zdrowy? Moze ten? W testach wypada najlepiej:) To moze warto? Z opakowania wychodza dwa chleby.

Link do testu: http://www.klikk.no/helse/kosthold/tester/article704079.ece
Dodatkowe skladniki:
6 dl (600 ml) cieplej wody
1 paczuszka suchych lub 50 gramow swiezych drozdzy
2 lyzki oliwy lub oleju
 

Wykonanie:
1. Rozpuszczamy drozdze w lekko cieplej wodzie i wsypujemy do niej zawartosc opakowania oraz dodajemy 2 lyzki np. oleju rzepakowego.
2. Mieszamy calosc w maszynie okolo 7 minut lub recznie okolo 10 minut. Ja mieszalam recznie i ciasto bardzo ladnie sie wyrobilo.
3. Przykrywamy wyrobione ciasto folia spozywcza i pozostawiamy w dosc cieplym miejscu zeby podwoilo swoja objetosc.
4. Dzielimy ciasto na pol i formujemy dwa bochenki. Pozwalamu ciastu odpoczac ponownie 10 minut. Po tym czasie ugniatamy ciasto i formujemy ponownie bochenki. Wkladamy chlebki do wysmarowanych blach lub kladziemy je bezposrednio na blache. Smarujemy chlebki woda. Przykrywamy folia lub szmatka i pozwalamy im odpoczac nastepne 40-45 minut.
5. Wkladamy chlebki do pieklarnika na najnizszy poziom i pieczemy w temperaturze okolo 200-225 stopni (z termoobiegiem 175-200 stopni) przez 40-45 min. Studzimy bochenki i wyjmujemy z formy.
 
 
GOTOWE!
 
 














Smacznego! Velbekomme!
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar