onsdag 11. mars 2015

Chleb bez maki

Ostatnio przykula moja uwage nowa gotowa mieszanka chlebowa z samych ziaren i orzechow. Nie zawiera zadnych ''nieporzadanych'' dodatkow, drozdzy i maki, wiec postanowilam ja kupic i wyprobowac. W sklad mieszanki wchodzi: ziarno lnu, ziarno slonecznika, ziarno sezamu, pestki dyni, migdaly i orzechy laskowe.
Ja dodalam lyzke czarnuszki, 6 pokjojonych drobno sliwek kalifornijskich i garsc rodzynek. Taki chlebek smakuje swietnie zarowno do sniadania jak i jako dodatek do kawy. Jest niskoweglowodanowy i zawiera duzo dobrych tluszczow.

Sklaniki:
paczka mieszanki
4 jajka
3/4 dl (75 ml) oleju (ja uzylam rzepakowego z pierwszego tloczenia na zimno)
szczypta soli

Wykonanie:
Jajka, olej i sol mieszamy mikserem. Dodajemy zawartosc torebki. Mozna dodac wedle uznania dodatkowe skladniki, takie jak rodzynki, sliwki, itp. Wszystko dokladnie mieszamy, aby skladniki dobrze polaczyly sie z jajaczna masa. Wykladamy mase do wysmarowanej formy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przed okolo 60 minut. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygniecia. GOTOWE!









 
 
Smacznego! Velbekomme!

4 kommentarer:

  1. Dziś będę go piekła :) A czarnuszkę gdzie dostanę w No?
    Pozdrawiam!

    SvarSlett
  2. Robiłam taki w wersji wytrawno- pikantnej z dodatkiem różnych ziółek- pycha!!

    SvarSlett
  3. Czarnuszke dostalam w sklepie w Oslo:) No i oczywiscie, ze 3/4 to 75 ml:))) Musze nastepnym razem dodac tez czegos nowego:)

    SvarSlett