fredag 11. desember 2015

Sernik z jogurtu greckiego

Podobny przepis wykorzystywalam juz wczesniej ale nigdy nie uzywalam jogurtu greckiego. Poczytalam, zmodyfikowalam nieco i efekt jest zaskakujaco ''smaczny'':)

Skladniki na spod sernika:
opakowanie herbatnikow
60 gramow masla
lyzka naturalnego kakao

Skadniki na sernik:
1 kg jogurtu greckiego
3 jaja
3 zoltka
okolo 150 g cukru
wanilia /cukier waniliowy

Herbatniki rozkruszyc i polaczyc z rostopionym maslem. Dobrze wymieszac. Mozna dodac lyzke naturanleno kakao. Powstala masa wylozyc blache i wlozyc na kwadrans do lodowki, przykrywajac folia spozywcza.

Jogurt grecki wylozyc na sitko (moze byc dodatkowo z gaza). Jogurt ocieknie nieco z serwatki. Zoltka jaj ubijac z cukrem na gladka i pulchna mase. Cukier mozna dodawac stopniowo aby masa nie byla za slodka. Nastepnie dodajemy jogurt porcjami nadal mieszajac niezbyt intensywnie. Kiedy masa jest dobrze wymieszana dodaje wanili naturalnej. Jesli uzywam cukru waniliowego dodaje og razem z cukrem kiedy ubijam zoltka. Nastepnie ubijamy piane z 3 jajek ze szczypta soli. Piane laczymyu z masa serowa bardzo delikatnie mieszajac lyzka. Mase wylewamy na sciety spod sernika. Wstawiamy do pikarnika na 180 stopni na okolo godzine.
Po upieczeniu nalezy ostroznie wyjowac zeby nie opadl gwaltownie. Nie dodajac maki ani zageszczajacych budyniow ciasto jest narazone na sklapniecie. Ja tam jednak wole nieco moze sklapniete ale bez maki:)
                                                                    
                                                                       Smacznego!















                                                                     Velbekomme!



3 kommentarer:

  1. Czy można ten sernik przygotować bez spodu z samego jogurtu?

    SvarSlett
  2. W którym sklepie kupowałaś ten jogurt?

    SvarSlett
  3. Ula, u mnie praktycznie jest w każdym;)

    SvarSlett